Månadens företag i september

Maxbild Foto & Reklam AB.

Ägarna till Toroma Automation AB

Företagsnamn: Maxbild Foto & Reklam AB
Affärsidé: Allt inom foto och reklam
Var hittar man dig: Raka vägen 1 i Degerfors (IOS gamla lokaler)
Ditt namn: Mimmi Öxne

Startdatum: Jag började hemma i källaren någon gång under 2010 när jag fortfarande hade taxi i Degerfors. I början mest för att det var roligt. 2012 sålde jag taxin och några månader senare flyttade jag verksamheten till lokaler på Jannelundsvägen. Efter två år hade jag växt ur de lokalerna och tog kontakt med Inge Olsson som hade lokalen på Raka vägen till salu och frågade om han inte ville hyra ut istället. Efter lite tjat, och förhandling gick han med på det. Så idag har jag en större butiksyta för kort, ramar med mera, ett ordentligt rum för maskiner, en stor verkstad där jag även kan ta in bilar för stripning och där jag kan göra stora skyltar, banderoller och annat. Sen inte att förglömma den stora fotostudion med högt i tak och stort djup för att kunna få rätt ljus och kunna fota många samtidigt.

Vad driver dig: Glädjen med mitt arbete. Visst är det skönt med helger och ledighet men jag längtar alltid till jobbet. Att få skapa saker, att få använda mina idéer, att träffa människor och att prova på nya saker och tänka utanför ramarna.

Varför startade du företag: Jag började bara för att jag tyckte det var roligt och till och börja med gjorde jag mest saker till mig själv och kompisar. Det var inte meningen att bli mer än så men så fick jag förfrågningar från folk utifrån och så växte det. Rätt som det var så insåg jag att jag kunde leva på det och då satsade jag.

Berätta lite om dig själv vad du gjort tidigare har du familj vilka intressen har du: Jag har varit egen företagare sen jag var 19 år. Då startade jag taxi i Örebro, 2007 flyttade jag till Degerfors och fortsatte taxirörelsen här. Numer bor jag i Fjugesta på min sambos släktgård och har tre snart vuxna barn. Skapandet och få utlopp för idéer är det som jag tycker är roligast och även om jag får göra det på jobbet så blir det mycket av den varan även på fritiden. Sen har jag också ett stort fotointresse så klart. Även om det kanske inte blir så mycket av det privat längre.

Vad är dina starka sidor: Att jag är driven och aldrig får slut på idéer. Försöker nästan alltid se möjligheter istället för svårigheter.

Har du några svaga sidor: Det har väl alla, ibland sviktar självförtroendet och man blir osäker på vad man håller på med. Jag är dålig på att marknadsföra mig själv, dålig på att tala om att jag är bra på det jag gör även om jag blivit bättre på det på senare år. Sen kan det kanske bli lite för mycket av galna idéer ibland. Jag är impulsiv och vill gärna förverkliga mina idéer direkt när dom kommer. Min familj kan ibland tycka att det är lite påfrestande men jag brukar säga att jag vill smida medans järnet är varmt ha ha.

Vad är det bästa med att vara egen företagare: Eftersom jag varit det i stort sett hela mitt liv så har jag svårt att tro att jag skulle fixa att vara anställd. Jag är van att rå mig själv. Kunna styra arbetet från början till slut. Jag skulle ha svårt att bara göra det jag blir tillsagd och inte få komma med synpunkter.

Annat som kan vara kul att veta om dig eller ditt företag: Många vet inte hur mycket jag gör och hur mycket saker jag har till försäljning. Det är svårt att nå ut och få folk att veta att man finns. Om man börjar med butiken så har jag ett stort sortiment av ramar och tillbehör till det. Degerfors största utbud av vykort och gratulationskort, lite pennor och annat kontorsmaterial. När det gäller foto så har jag en stor fin studio, jag fotar alltifrån bröllop och familjefoto, både i studio och utomhus, till företagsfotograferingar så som personalfoto, produktfoto och miljöfoto till t.ex. hemsidor och broschyrer.

Inom reklam gör jag i stort sett allt. Bildekorer, banderoller, skyltar, roll-ups, affischer, visitkort, broschyrer, tryck på kläder, framtagning av nya loggor och massor med annat. Det finns liksom inga begränsningar inom det området.

Sen kan man såklart ta foto till körkort, ID-kort och utländska pass här hos mig. Det behövs ingen tidsbeställning utan det är bara att komma in när jag har öppet.

Varifrån tar du din inspiration: I allt, idéerna tar liksom aldrig slut, dom bara kommer hela tiden. Det kan vara något man ser i vardagen, på TV eller på nätet men det kan också bara vara något som ploppar upp i huvudet från tillsynes ingenstans.

Vilka råd vill du ge andra som tänker starta företag: Våga vinn! För många år sen körde jag en äldre herre i taxin som sa att när man sitter där på hemmet och tänker tillbaka så är det inte saker man gjort som man ångrar utan det man inte vågade göra. Det är något jag tänker på ofta. Vad har jag att förlora? Våga göra fel val och sen lära sig av det som blev fel. Det finns ingen framgångsrik människa som inte gjort fel på vägen. Det viktiga är att lära sig av misstagen och våga prova igen. Ska man starta eget så ska man syssla med något man tycker är roligt, för man får inte vara rädd för att jobba mycket och länge, framförallt i början. 8 timmars arbetsdag och semester är något man får glömma de första åren. Tänka positivt och se möjligheter. När dom dåliga dagarna kommer så gäller det att inte fastna utan försöka hitta nya bättre vägar men samtidigt vara realist och kunna backa om det är något som inte funkar, att inte vara för stolt utan kunna erkänna att det här gick inte men för den skull inte ge upp utan istället välja en annan väg.

Framtiden: Jag tror på samverkan. På en liten ort som Degerfors är det ännu viktigare än i städerna. Om en ort ska kunna finnas kvar och vara levande måste alla som bor och verkar där hjälpas åt. Man måste utnyttja de företag som finns lokalt, visst är det enkelt att åka till Marieberg och handla där dom ha allt på ett och samma ställe men man kanske kan kolla vad som finns på hemmaplan. Man kanske inte måste handla hemma alltid men om alla gör det ibland så räcker det långt. Oftast får man bättre service i dom små butikerna och det behöver inte vara dyrare heller. Vi måste också bli bättre på att synas och rekommendera varandra. Det är svårt att veta hur det ska gå till men om man har tanken med sig i vardagen så brukar det komma per automatik. Vi vill ju att Degerfors ska finnas kvar även om, låt oss säga 30 – 40 år. Att det ska finnas skolor, mataffärer, kollektivtrafik och restauranger. För att det ska bestå måste det även finnas arbetstillfällen och Järnverket kan inte ta hand om alla. Då är småföretagandet jätte viktigt. Så, som Degerfors Centrum utvecklings slogan säger, HANDLA LOKALT OCH LOJALT! 

 

Mer om företaget kan du läsa på hemsidan, maxbild.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad 2017-09-04. Senast ändrad 2017-09-04.
Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934