Kurser och grupper

I vilka kurser och grupper kan jag delta? Du hittar anmälningsblankett på sidan e-tjänster och blanketter.

Dans

I dansen tränar vi på bland annat rytm, motorik, koordination, rörelse, styrka, balans och teknik samt kropps- och rumsmedvetenhet.

Improvisation och komposition ingår i dansen för att det utvecklar barnets rörelsefantasi och kreativitet .

I dansen lär man sig samarbeta och får en gruppkänsla där man visar hänsyn mot varandra men även att man får vara sig själv. Arbetssättet varierar beroende på vilken ålder det är men grunden är densamma.

BARNDANS 4-5 år och 6 år

Barnen gör dansrörelser, dansövningar och danskombination på ett lekfullt sätt med varierande musik utifrån olika teman, till exempel skogen, cirkus, siffror och bokstäver. Barnen är med i ett uppträdande per termin tillsammans med kulturskolans andra elever.

DANS 7 år, 8-9 år

Här får barnen göra olika dansövningar och dansuppvärmningar till varierad musik och stil mixat med danslek. Barnen får lära sig en koreograferad dans är de ofta får delar att skapa själva.
Den här gruppen är med 1-2 gånger o visa upp dans per termin.

DANS 10-12 år, 13-15 år, 16 år och uppåt

I den här gruppen börjar man med uppvärmning som är blandad med dansteknik. Vi lär oss olika danssteg med dess namn och teknik genom olika dansövningar och diagonalträning. Här får de också möjlighet till improvisation och komposition.

Danskombinationer med olika dansstilar så som jazz, show och modernt får man lära sig som sedan visas upp vid olika shower och tillställningar.

Dagar och tider under höstterminen 2018:

Måndagar:

Kl. 16:10 – 16:50 dans 4-6 år

Kl. 17:00 – 17:40 dans 8-10 år

Kl. 18:00 – 18:45 dans 10-12 år

Drill

Vill du ha en rolig utmaning som utvecklar motoriken, koordinationen och musikaliteten?
Tycker du om att röra dig i takt till musik? Då kan drill vara något för dig!

Lite förenklat kan man säga att drill är ett slags dans med redskap. Redskapen man använder är drillstav, flaggstav, ljusstav, pom pons och band, men endast fantasin sätter gränser för vad man kan drilla med. Till exempel kan man använda sig av paraplyer, parasoller, solfjädrar, svärd, käppar, eldstavar, tygstycken med mera.

Det finns flera olika sorters drill. I marschdrill framträder drillarna tillsammans med en orkester. Ofta marscherar man tillsammans i ett paradtåg. Det är den här sortens drill som gemene man oftast känner till, men har man inte sett
sportdrill/tävlingsdrill har man gått miste om något! Tävlingsdrillen påminner om rytmisk sportgymnastik och är en växande sport i Sverige. Man kan tävla som lag, i par eller som solonummer. Deltagarna utför ett antal olika moment som sedan betygsätts av domare. Det domarna bedömer är framför allt teknik, svårighetsgrad, samspel med musiken, utstrålning, variation och underhållningsvärde. Tappar man staven eller ramlar omkull blir det poängavdrag. Slutligen har vi showdrill, som är mycket friare än både marschdrill och tävlingsdrill. Deltagarna drillar till valfri musik och både rörelser och valet av drillredskap anpassas till numrets karaktär. Det främsta syftet är att underhålla publiken.

I Degerfors ägnar vi oss främst åt showdrill och marschdrill. Drillektionerna kan se olika ut från gång till gång, men innehåller alltid vissa komponenter. Efter uppvärmningen övar vi på danssteg samt tränar styrka och smidighet, följt av drillstavsteknik och koreografi. Slutligen varvar vi ner och stretchar. Välkommen, du också!

Drilltider under höstterminen:

Torsdagar:

Kl. 16:30 – 17:10 drill 8-11 år

Kl. 17:50 – 18:30 dans 6-8 år

Ensemble- och orkesterspel

Det är fantastiskt roligt att spela ett instrument när man märker att man behärskar det och att det låter ungefär som man tänkt sig. Men riktigt roligt blir det inte förrän man spelar ihop med andra. Därför är vi på Kulturskolan så måna om att du ska spela i en ensemble eller orkester.

Hos oss finns det en mängd olika ensembler och orkestrar. Det finns blåsorkestrar, stråkorkestrar, gitarrorkester, rockgrupp, saxofonkvartett, träblåsensemble, slagverksensemble med mera. Vilken orkester eller ensemble du spelar med beror på vilken instrumentgrupp du valt och på vilken nivå du befinner dig.

I ensemblen eller orkestern träffar du kompisar, får vara med på uppträdanden och kanske göra resor tillsammans. Det är i samspelet man utvecklas, både som musiker och som människa.

Teater

Är du nyfiken på hur det känns att stå på scenen? Har du varit på teater någon gång och tänkt,
det där vill jag prova? Eller har du någon gång sett en bra film på bio och undrat hur det känns att vara skådespelare? Då är teater något för dig!

Teater kan vara så många olika saker, allt ifrån pjäser uppsatta på stora scener till enkla små övningar som handlar om att fritt leka fram en berättelse. På teatern på Kulturskolan får eleverna prova på att jobba med teater på flera olika sätt. Vi jobbar med olika slags övningar som bland annat syftar till att öva sig på improvisation, samarbete och gestaltning, och vi arbetar även med lättare manus och sätter upp föreställningar. Undervisningen är lekbaserad och anpassas till elevernas förkunskaper och önskemål, och målet med lektionerna är att utvecklas tillsammans och att ha riktigt roligt under tiden!

Bild och form

Bild och formämnet ger dig möjlighet att uttrycka din skaparlust och fantasi. Under handledning får du prova på olika tekniker och material, utifrån eget intresse och önskemål. Vi erbjuder kurser från fyra års ålder och uppåt och undervisningen sker i grupp.

Schema:

Tisdagar kl. 15.30 - 16.30 årskurs 7 och 8
Tisdagar kl. 16.30 - 17.30 barn 4 och 5 år
Tisdagar kl. 17.30 - 18.30 årskurs 9 och gymnasiet

Torsdagar kl. 15.30 - 16.30 barn 10 till 12 år
Torsdagar kl. 16.30 - 17.30 barn 6 och 7 år
Torsdagar kl. 17.30 - 18.30 barn 8 och 9 år