Förhandsbesked

Syftet med förhandsbeskedet är att tidigt få reda på om det du planerar att bygga överhuvudtaget är möjligt att bygga på just den plats som du tänkt dig. Omfattas din fastighet av en detaljplan är förhandsbesked oftast inte nödvändigt. Ett förhandsbesked är bra att ha om du till exempel tänkt stycka av och sälja tomter. Förhandsbesked ansöks på särskild blankett och en avgift tas ut i enlighet med fastställd taxa.

Saker att tänka på inför din ansökan om förhandsbesked

  • Ett positivt förhandsbesked är bindande vid den kommande bygglovsprövningen om ansökan om bygglov görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft.
  • Kommer förslaget, husets placering, tillfartsvägens dragning eller tomtens utbredning att beröra brukningsvärd jordbruksmark? Brukningsvärd jordbruksmark får i princip endast tas i anspråk för att tillgodose väsentliga samhällsintressen. Enstaka bostadshus bedöms inte vara ett väsentligt samhällsintresse. Även betesmark och mark som ligger i träda kan anses vara brukningsvärd.
  • Markägarförhållanden utreds inte vid prövning av förhandsbesked.
  • Kan vatten av god kvalitet och tillräcklig mängd erhållas på platsen?
  • Alla fornlämningar har ett automatiskt skydd genom kulturmiljölagen. Du behöver ett tillstånd från länsstyrelsen innan du startar ett arbete som riskerar att påverka eller förstöra en fornlämning.
  • Om platsen du vill bygga på ligger inom strandskyddat område krävs strandskyddsdispens. Ansök om strandskyddsdispensen innan du ansöker om förhandsbesked.
  • Det måste gå att ordna in- och utfart från allmän/enskild väg.
  • Geoteknisk undersökning kan krävas. Det är oftast direkt olämpligt att bygga på mark där det kan finnas risk för skred. Finns det risk för skred i området där du vill bygga så kan det krävas att du kan bevisa att marken är lämplig att bebygga.
  • Områden som är vattensjuka eller riskerar att översvämmas bedöms generellt inte vara lämpliga att bebygga.
  • Är platsen bullerutsatt kan du behöva visa att platsen är lämpliga att bebygga genom att ta fram en bullerutredning.
  • Du behöver undersöka och redovisa en möjlig avfallshantering i samband med din ansökan.
  • Beslut gällande förhandsbesked tas alltid av bygg- och miljönämnden vid deras ordinarie sammanträden, vilka hålls cirka en gång per månad. Ansök därför i god tid.

Förenklad delgivning

Bygg- och miljönämnden använder sig i regel av så kallad förenklad delgivning. Syftet med delgivning är att myndigheten ska få bekräftat att en person eller företag har tagit emot en viss handling.

Om bygg- och miljönämnden ska delge enskild person eller företag en handling i ett ärende kan förenklad delgivning komma att användas.

Det går till på följande sätt:

  1. Den handling/beslut som ska delges skickas från bygg- och miljönämnden som vanligt brev till uppgiven adress.
  2. Två arbetsdagar senare skickar bygg- och miljönämnden ytterligare ett brev innehållande ett särskilt meddelande om att handlingen enligt ovan har skickats ut till dig. Om du får brevet med särskilt meddelande men inte har fått själva handlingen/beslutet, ska du snarast anmäla det till bygg- och miljönämnden.
  3. Delgivningsmottagaren anses delgiven när två veckor har förflutit från det att handlingen (första brevet) skickades. Därefter har mottagaren tre veckor på sig att överklaga beslutet, totalt fem veckor från att beslutet skickats ut. Det tar alltså 5 veckor efter att beslutet skickats till att det har vunnit laga kraft.

En förutsättning för att använda förenklad delgivning är att delgivningsmottagaren har fått information om att delgivningssättet kan komma att användas. Delgivningsmottagaren anses delgivning när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades.

Handlingar kan skickas med förenklad delgivning så länge som ärendet pågår.

Det är inte säkert att förenklad delgivning kommer att användas. I så fall sker delgivning på annat sätt, vilket kan betyda att du måste gå till postens utlämningsställe och hämta din handling, så kallat mottagningsbevis.

Du kan läsa mer om förenklad delgivning i delgivningslagen på riksdagens hemsida.

Till toppen av sidan