Månadens företag oktober

Denna månad uppmärksammar vi Sur-Annas hembageri Svartå.
Affärside? Att kunna erbjuda gott, nyttigt och lokalproducerat surdegsbröd med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Var hittar man dig? Svartå, i bakre delen av gamla handeln, med ingång från södra sidan.

Ditt namn: AnnaFonville

Bolagsform: Enskilt företag

Startdatum: 22 december 2016

Vad driver dig? Hantverket. Att få skapa något gott och nyttigt med mina händer, där jag vet hur processengår till, var råvarorna kommer ifrån och vem som sen köper brödet. Kontakten med mina kunder och leverantörer är enormt givande!

Varför startade du företag? Jag har alltid varit intresserad av bakning och under de senaste två åren, då jag gått några kurser i surdegsbakning, fastnat allt mer för surdeg. Jag såg att det inte fanns något utbud i närområdet och insåg att möjligheten fanns att starta eget och på så vis föra ut mitt budskap om rejäl, nyttig, ärlig och ekologisk mat. Med ett eget företag får jag dessutom möjligheten att låta allt innefattas av ett etiskt och miljömässigt tänk, eftersom jag själv sköter inköp, tillverkning, försäljning, logistik etc.

Berätta lite om dig själv vad du gjort tidigare, har du
familj, vilka intressen har du: Jag är gift med Paul, som är holländare, och vi har två döttrar på 6 och 2 år, Svea och Eva. Vi flyttade till Svartå från Houten i Nederländerna i augusti 2015, där vi bott tillsammans sedan 2003.

I Nederländerna har jag studerat konstvetenskap, historia och samhällsgeografi med siktet inställt på att bli samhällsplanerare. Men då jag fick ett så kul sommarjobb på IKEA i Utrecht, blev jag kvar där i flera år, till slut som chef på en avdelning. Innan jag fick barn jobbade jag dessutom på Folkuniversitetet där jag gav lektioner i svenska. I Sverige har jag tidigare jobbat som klasslärare på mellanstadiet och studerat nusvenska och historia. Jag kan spela flera instrument, såsom fiol, kontrabas, lite gitarr och piano, men utövar tyvärr ingen musik just nu eftersom tiden inte räcker till. Förhoppningsvis kan jag ta upp spelandet och körsjungandet senare när barnen blivit större.

Annars älskar jag nästan allt där jag får använda händerna, dock får jag vara
försiktig med mina händer som numera är mina arbetsredskap.

Vad är dina starka sidor? Jag är lojal och eftertänksam

Har du några svaga sidor? Svårt att säga nej, även om det har blivit bättre med åren. Kan bli virrig när det är mycket att hålla koll på.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?Jag bestämmer när och hur jag säljer mina produkter. Total kontroll över, och insikt i, hela processen tilltalar mig.

Annat som kan vara kul att veta om dig eller ditt företag: 24-26 oktober reser jag till Åre för att delta i SM i mathantverk som anordnas av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverkare. Det ska bli mycket spännande!

Varifrån tar du din inspiration? Andra mathantverkare. Det finns så många entusiastiska, småskaliga mathantverkare runt om i Sverige som ger den inspiration jag behöver för att fortsätta arbetet och utveckla det vidare.

Vilka råd vill du ge andra som tänker starta företag? Ta det lugnt, försök inte göra allt med en gång. Köp in ny utrustning allt eftersom det behövs om möjligt, istället för att köpa in allt i början och kanske ha en massa oanvända saker stående och samla damm. Tänk kvalitet istället för kvantitet, vi ska inte slösa med jordens resurser.