Gruppboendet Nya Brogatan reste iväg på charter

Har du någonsin funderat på att ta med dig arbetsplatsen till Medelhavet? Den idén fick personalen på gruppboendet Nya Brogatan. Den 30 augusti packade de sina väskor och flög till Kreta.

Vi backar bandet till februari 2017. Stefan Nilsson som arbetar som boendestödjare på Nya Brogatan frågar sina kollegor om de sett SVT-dokumentären "Greklandsresan". En dokumentär som handlar om ett särskilt boende i Västervik som åker på charterresa till Grekland.

Vi kände ju på en gång att det här skulle vi också kunna göra. Så vi började prata om idén med anhöriga, gode män och politiker i kommunen. Responsen var överraskande positiv, säger Stefan Nilsson som är boendestödjare på gruppboendet Nya Brogatan.

Under våren 2017 kommer personalen på Nya Brogatan i kontakt med Dimitros "Tackis" Sahpekidis, aktivitetssamordnare inom äldreomsorgen i Västervik och huvudperson i "Greklandsresan", som i maj kommer på ett besök. Under besöket pratar man om hur det är att resa med ett funktionsnedsatta och hur man får igenom ett sådant projekt. Personalen på Nya Brogatan misstänkte att allting kanske inte skulle gå som på räls.

Det var ju framför allt flyget och allt det praktiska med hjälpmedlen som våra boende har. Det gäller att hela tiden hitta lösningar. Vår åsikt är att de personer vi tar hand om ska få uppleva samma saker som vi får. Vi hade tidigare varit till Åland, Tomteland, Liseberg och djurparker, men aldrig flugit, säger Stefan Nilsson.

Under en anhörigfest som gruppboendet arrangerar i juni 2017 informerar personalen de anhöriga om att de planerar att åka på charter. Till festen har de tagit fram en informationsbroschyr där det står hur man planerar att genomföra resan. Än en gång blev responsen positiv och nu kliar det i fingrarna på personalen som på allvar börjar fundera på hur de ska komma iväg.

Efter anhörigfesten började vi jaga sponsorer för att kunna finansiera resan. Vi pratade med vår chef och berättade att vi var villiga att ta semester för att få resa med de boende, säger Stefan Nilsson.

Personalen lyckas snabbt hitta sponsorer till resan, bland annat med hjälp av Bruno Nilssons stiftelse för utvecklingsstörda i Örebro län som finansierar delar av resan.

Gruppbild utanför hotellet

Efter att ha valt mellan flera olika resmål bestämmer de sig till slut för ett litet gemytligt hotell på Kreta. I januari 2018 när resan är bokad börjar en tid av intensiv planering för att allt ska gå så smidigt som möjligt när det väl är dags för avresa. Med på resan får de också BIM-Media som bland annat driver CTV. De bestämmer sig för att göra en dokumentär av resan.

Dags för avfärd

Den 30 augusti 2018 lyfter planet från Arlanda mot Kreta. Personalen och de boende är förväntansfulla och efter några timmar landar planet på den grekiska ön. Värmen är påtaglig, men efter en svensk sommar som präglats av värmebölja har de boende vant sig vid värmen.

Veckan innan vi reste hade det regnat på Kreta, så vi var lite oroliga att vi också skulle få regn. Men vi hade strålande sol med 30 till 32 grader hela veckan och klarblå himmel. Sedan regnade det veckan efteråt, så vi lyckades helt klart pricka in rätt vecka, säger Lena Warnqvist Olsson.

På resan var det tre boende och fem personal varav två fanns med utifall någon skulle bli sjuk och behövde stanna kvar på Kreta. Personalen arbetade dygnet runt, men ingen av dem tyckte att det kändes som att arbeta överhuvudtaget.

Det kändes inte alls som att jobba, utan mer som att resa med en stor familj. Vi spenderade en hel del tid vid poolen och havet, men stack också iväg på några utflykter. I och med att vi hade all inclusive behövde aldrig någon gå hungrig heller, säger Stefan Nilsson.

Personalen lade stor vikt vid att hålla anhöriga uppdaterade med bilder och sms, så att de skulle kunna hålla koll på hur de boende mådde. Nere på Kreta kom massor av nyfikna människor fram och ville prata med såväl de boende som personalen.

Vi fick många positiva reaktioner från andra turister. Både unga och gamla kom fram till oss och frågade om verksamheten och berömde oss för det vi gjorde. Även anhöriga till funktionshindrade kom fram och pratade och undrade hur vi hade gått tillväga. Det var otroligt kul, säger Lena Warnqvist Olsson.

På Kreta upplevde personalen aldrig några problem. Busschaufförerna och hotellpersonalen var otroligt hjälpsamma. Hotellet var inte anpassat för människor med funktionshinder, men hotellpersonalen hjälpte till så gott de kunde och ordnade med bland annat duschstolar.

Under resans gång märkte personalen att det var många nya intryck för de boende och de fick uppleva någonting helt nytt.

Hela den här resan har gjort att vi kommit de boende mycket närmre och man utvecklas som person. De anhöriga frågar när vi tänker resa igen och sådant ger så otroligt mycket, säger Stefan Nilsson.

Personalen hoppas kunna göra fler resor med de boende och att idén med att resa utomlands med funktionshindrade sprider sig till andra kommuner. Stefan passar på att skicka med en hälsning till boenden som funderar på att resa iväg.

Andra boenden som går i tankar på att resa får gärna kontakta oss om de vill ha hjälp. Tänk utanför ramarna, kliv bort en stund från böcker och banor. Allting går att lösa om man bara vill.

Dokumentären om Nya Brogatan och deras resa till Kreta kommer att sändas på CTV och på deras Facebook-sida CTV Karlskoga. Totalt fem avsnitt har producerats och det första sänds måndag den 17 december.

Personalen från Nya Brogatan som var med och genomförde resan var:

Stefan Nilsson

Bengt Andersén

Zonny Sandelin

Gittan Åsbom

Lena Warnqvist Olsson