Vad är egentligen farligt avfall och el-avfall? och vet du var du ska slänga det?

Degerfors kommun samverkar med andra kommuner i "Avfallssamverkan Östra Wermland" och denna månad har fokus varit farligt avfall och el-avfall.

Till farligt avfall räknas produkter som har en eller flera farliga egenskaper som kan ge allvarliga skador på växter, djur och natur samt människor,. Produkterna är oftast märkta med varningstexter som brandfarligt, hälsovådligt och bör förvaras oåtkomligt för barn. En bra riktlinje för att veta om något räknas som farligt avfall är om produkten som du ska slänga är giftigt, frätande eller brandfarligt. Exempel på produkter som räknas som farligt avfall är bekämpningsmedel, läkemedel, kosmetika, färg, lim- och lackrester, lösningsmedel och spillolja.

El-avfall är alla typer av kasserade elektriska och elektroniska produkter som drives med elektricitet från sladd eller batteri. Elektriska och elektroniska produkter kan innehålla freoner, metaller som kvicksilver, kadmium och bly samt andra ämnen som är skadliga för människor och vår miljö. Exempel på produkter som räknas som el-avfall är ljuskällor, bilbatterier och kablar.

Farligt avfall och el-avfall är båda skadliga för miljön. Det är därför extra viktigt att du inte sorterar det med den vanliga soppåsen eller spolar ner det i avloppet, utan tar hand om det på rätt sätt.

Var ska du då lämna dessa produkter?
På din närmaste återvinningscentral står det uppmärkt på olika platser och containrar där du kan lämna farligt avfall eller el-avfall. Om du inte hittar var du ska slänga ditt skräp så kan du alltid fråga dem som jobbar på återvinningscentralen, så hjälper de dig.

Viktigt att tänka på kring farligt avfall och el-avfall:
- Förvara olika medel i varsin förpackning, blanda dem inte!
- vätskor och annat flytande farligt avfall ska förvaras i tät förpackning, helst i originalförpackning.
- Kontrollera att förpackningarna är hela och inte läcker.
- Lägg alla batterier, glödlampor och lågenergilampor i separata påsar så underlättas hanteringen.

Till toppen av sidan