Nära vård - Lennart Staberg berättar om sin läkemedelsrobot:

Socialförvaltningen tar kliv framåt inom området e-hälsa och välfärdsteknik. Sedan en tid tillbaka är de första läkemedelsrobotarna i drift i Degerfors kommun. Inom kort kommer även trygghetskameror att sättas upp. Jag har träffat Lennart Staberg som är den första att testa en läkemedelsrobot för en liten pratstund om hans upplevelser.

Jag träffar Lennart i hans lägenhet. Här spenderar han vanligtvis ganska lite av sin tid. Bor du i Degerfors har du sannolikt sett Lennart när han är ute med sin elrullstol, ständigt på språng, med gripklon i högsta hugg. Lennart har alltid med sig en påse som han fyller med skräp han finner längs vägen. Han tycker att det är eländigt när folk skräpar ned och han gör sitt bästa för att bidra till att det ser fint ut i vår kommun. Lennart har alltid varit en äventyrlig, självständig man som rest världen över i sin lastbil. I hans lägenhet finns souvenirer från jordens alla hörn. Att få ägna sig åt sina intressen, styra sin egen tid och göra det han själv tycker om är fortsatt väldigt viktigt för honom.

Sedan Lennart fick kännedom om projektet med läkemedelsrobotarna har han varit tydlig med att han vill vara en av testpersonerna och så blev det också. Innan Lennart fick roboten kom personalen och delade medicin varje morgon till honom. Nu kan han återigen vara självständig i sin medicinering och sköta sina läkemedel helt själv igen.

Vad är då en läkemedelsrobot? Det är precis vad det låter som, en robot som delar medicin. Läkemedelsroboten hjälper den enskilde genom att dela ut läkemedel vid rätt tidpunkt. När det är dags att ta medicinen ger roboten vägledning både genom att utfärda talade instruktioner, ljudsignaler och genom att visa skriftliga instruktioner på enhetsskärmen med indikatorlampor. Om läkemedlet inte tas efter flera påminnelser kommer dosen att låsas in i enheten och vårdpersonalen kommer att meddelas. Roboten ger den enskilde en förskuren påse för enkel öppning. Roboten stödjer ett självständigt liv hemma utan att vara beroende av vårdpersonalens scheman.

Berätta Lennart, hur upplever du din första tid med läkemedelsroboten?Jag trivs jättebra med den, för den fungerar så perfekt som den någonsin kan göra och hon är så klockren. Kl. sju på sekunden startar den och kommer ut med en påse med medicin i.

Var det lätt att få den installerad hos dig?
Ja, de plockade upp den här och startade den och det går så fint så, inga problem med någonting.

Kan du berätta hur det gå till när du tar läkemedel?
Ja, den här (lampan) tänder sig på morgonen kl. sju precis och sedan är det en dam här i roboten som säger "hej på dig Lennart, god morgon på dig Lennart" och så talar hon om att påsen kommer ut när jag trycker på den gröna knappen. Hon vill att jag ska ta den med ett glas vatten som jag ska skölja ned med. Sedan är det inte så mycket mer, allting fungerar perfekt. Kan inte bli bättre!

Jag har hört att du väldigt gärna velat ha en robot sedan du fick reda på att de skulle komma, stämmer det?
Ja, det har varit tal om det i flera år och till slut ringde de och frågade mig. Det var jag väldigt positiv till, att få testa. De har litat på mig och det är roligt.

Vad ser du för fördelar med att ha en robot?
Det ger ju ett lugn på morgonen, jag ställer klockan på kvart i sju, jag hinner ta ett glas vatten och sedan tar jag medicinen precis kl. sju. Jag klarar det själv.

Finns det några nackdelar?
Nej, inte vad jag vet. Jag är bara positiv till det här.

Skulle du rekommendera någon annan att ha en läkemedelsrobot?
Det kan jag ärligt säga att det tycker jag är jättebra om de får sådana här, den sköter ju sig bättre än personalen gör. För att den är klockren, fungerar perfekt. Personalen kommer hit och fyller på när den röda lampan tänds, då har det gått två veckor. Det är så enkelt, så enkelt. Den står ju så bra här hos mig, den är inte i vägen eller stör på något sätt.

Förhoppningen för den närmsta framtiden är att fler ska våga följa Lennarts exempel och vara testpiloter för våra nya läkemedelsrobotar. Detsamma gäller trygghetskamerorna, som också kommer att testas inom kort.

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till Lennart som hjälper oss att utveckla våra verksamheter och därigenom för oss ett steg närmre den nära vården och omsorgen.

/Sofia Malm, processledare nära vård

Till toppen av sidan