Planera dina matinköp - minska matsvinn och spara pengar

Det slängs mycket mat i onödan i hushållen. Matsvinn är bortkastade pengar och bortkastade resurser för miljön. Det är mycket vi kan göra själva för att bidra till mindre matsvinn. Här är några tips.

1. Planera dina matinköp

Planera dina måltider för veckan och skriv inköpslistor.

Skippa att handla någon dag och laga mat av det du har hemma i skåpen. Ta vara på matvarorna du har genom att göra nya rätter.

Många matvaror är fortfarande bra efter bäst-före-datum: Titta, lukta, smaka.

Ta ett foto i ditt kylskåp innan du handlar, så slipper du köpa något i onödan som du redan har hemma.

2. Dags att handla

Leta efter aktuella erbjudanden och köp det du kommer äta upp.

Storpack och ”tre för två” kan ge bra pris men blir inte billigare om du inte hinner äta upp maten.

Kanske kan du planera storköp med familj och vänner och då få mängdrabatt men dela på maten och kostnaden.

Ta med en kylväska till affären så håller sig matvarorna kalla ända hem.

3. Förvara maten smart hemma

Ställ in kylvarorna i kylen så fort som möjligt.

Tänk på att de flesta matvaror faktiskt kan frysas in.

Det kan bli varmt och fuktigt i skåp ovanför spisen, ugnen, kylskåpet/frysen och diskmaskinen. Undvik att förvara matvaror där och hitta svalare ställen.

Ha koll på datumen så du äter upp maten i tid. Det kan vara lätt att glömma bort när något behöver användas. Är datumet svårt att se, använd etiketter eller maskeringstejp för att skriva in datumet synligt.

Till toppen av sidan