Krisberedskapsveckan 2022 - Bra enkla recept

I kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. Köp sådant som du äter i vanliga fall och som uppfyller kraven på bra mat för kriser. Det är viktigt att ha mat hemma för en vecka.

Checklista för bra krismat

- Har lång hållbarhet
- Behöver inte kyl eller frys
- Kräver lite eller inget vatten vid tillagning
- Går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök
- Ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.

Här nedan följer ett enkelt recept som kan vara bra att spara ifall krisen är framme.

Het svamppasta (4 portioner)
Ger mycket energi och är lagad på mat med lång hållbarhet.

- En näve torkad svamp
-1 gul lök
- 6 deciliter snabbmakaroner
- Salt och peppar
- Chiliflakes
- Matolja till stekning
- Cirka 1 liter vatten

Blötlägg svampen i cirka en timme. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken. Använd spritkök vid elavbrott. Tillsätt svampen och stek. Häll i makaroner och fyll på med vatten och salta. Om du har ont om vatten kan du återanvända det som svampen blötlades i. Häll av, krydda med salt, peppar och chiliflakes och ät.

Het svamppasta (4 portioner)
Ger mycket energi och är lagad på mat med lång hållbarhet.

- En näve torkad svamp
- 1 gul lök
- 6 deciliter snabbmakaroner
- Salt och peppar
- Chiliflakes
- Matolja till stekning
- Cirka 1 liter vatten

Blötlägg svampen i cirka en timme. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken. Använd spritkök vid elavbrott. Tillsätt svampen och stek. Häll i makaroner och fyll på med vatten och salta. Om du har ont om vatten kan du återanvända det som svampen blötlades i. Häll av, krydda med salt, peppar och chiliflakes och ät.

Pasta med tomat- och linssås (4 portioner)

- 6-8 deciliter okokt snabbpasta
- 2 burkar krossade tomater
- 1 tetra röda linser (färdigkokta)
- 2- 3 matskedar olja
- 2-3 matskedar tomatpuré
- 2 grovt rivna morötter
- 1 pressad vitlöksklyfta, alternativt vitlökspulver
- 1 buljongtärning
- 1-2 teskedar torkade örtkryddor
- Salt och svartpeppar

Koka upp vatten till pastan. Koka pastan i 3 minuter, eller det som står på pastaförpackningen. Häll olja i en kastrull eller stekpanna. Stek morötterna och vitlök någon minut under omrörning. Lägg sedan i tomaterna, buljong, tomatpuré och låt koka någon minut. Avsluta med att lägga i linserna. Smaka av såsen med salt och svartpeppar och andra torkade kryddor efter smak.

Receptet kan också lagas i en och samma kastrull. Minska då mängden pasta något och tillsätt cirka 2 deciliter vatten.

Smulpaj (6 portioner)
Smulpaj är en efterrättsklassiker som sätter guldkant på vardagen. Går att äta både tillagad och rå.

- 1,5 deciliter havregryn
- 1,5 deciliter mjöl
- 100 gram margarin (eller smör)
- 0,5 deciliter socker eller honung

Rabarber, jordgubbar, blåbär, lingon på sommarhalvåret. Äpplen på vinterhalvåret.

Dela frukten och lägg i en form. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och lägg ovanpå. Grädda över öppen eld eller i din vedspis.

Även gott rått om det inte finns tillgång till uppvärmning. Till pajen är det gott med exempelvis havremjölk, havregrädde och vaniljsås (finns som pulver).

Till toppen av sidan