Finlands självständighetsdag 6 december

Idag den 6 december vill vi uppmärksamma Finlands självständighetsdag. Degerfors kommun är en del av Finskt förvaltningsområde sedan 2014 vilket innebär att invånare i kommunen bland annt har rätt att få finskspråkig barn- och äldreomsorg samt använda finska i sina kontakter med kommunen.

Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland och dagen räknas som landets nationaldag. I Finland firas dagen inte bara för landets ursprungliga självständighet utan även för att minnas de som stupade i kampen för landets självständighet under vinter- och fortsättningskrigen under andra världskriget.

Hur firar man självständighetsdagen i Finland?

Självständighetsdagen firas med stor högtidlighet över hela Finland och presidenten närvarar bland annat på en gudstjänst i domkyrkan i Helsingfors. På kvällen bjuder presidenten in till slottsbal och det har blivit en populär tradition att titta på intåget av hedersgäster till mottagningen live på tv. Presidenten delar också ut statliga hederstecken och Finlands försvarsmakt befordrar officerare på självständighetsdagen.

Många deltar i fackeltåg, besöker soldaters gravar och tänder blåvita ljus i hemmens fönster. På tv visas filmen Okänd soldat från 1955.

Till toppen av sidan