En äldre man i röd tröja ler mot kameran.

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. När du gör ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Testa att beräkna om du har rätt till bostadstillägg

pensionsmyndigheten.se/beraknabt Länk till annan webbplats. kan du testa och göra en beräkning om du kan få bostadstillägg. Ingenting registreras och du kan enkelt testa flera gånger. Du får svar direkt om du bör gå vidare med en ansökan.

Det är tre steg för att ansöka:

  1. Ta fram alla uppgifter som behövs. Du behöver lämna uppgifter om din bostadskostnad, inkomster och tillgångar.
  2. Gör en beräkning på pensionsmyndigheten.se/beraknabt Länk till annan webbplats.

Gör en ansökan

Efter att du gjort en beräkning och fått ett svar på om du kan gå vidare med en ansökan kan du skicka in en ansökan på pensionsmyndigheten.se/ansokbt. Länk till annan webbplats. Du behöver logga in med en e-legitimation såsom BankID. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper dig att fylla i rätt uppgifter.

Ansök med blankett

Du kan även ansöka via blankett som du laddar ner från pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats., hämtar på ett servicekontor eller beställer från Pensionsmyndighetens kundservice.

I bifogade länkar hittar du ansökningsblanketter Länk till annan webbplats. och hjälp för att fylla i blanketten Länk till annan webbplats..

Du kan få hjälp att beräkna och ansöka

Behöver du hjälp att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående Länk till annan webbplats.. Mer information finns på pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats..

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Digitalt möte om bostadstillägg Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan