Representanter för Degerfors musikkår tar emot buketter och diplom från Eje Johansson (V)

Från vänster i bild: Barbara Persson, Helena Friman, Eje Johansson (V) och Mikael Carlson.

Degerfors musikkår tar emot Degerfors kulturpris 2024

Degerfors musikkår har fått Degerfors kommuns första kulturpris och 10 juni träffades Kultur- och utbildningsnämnden för att dela ut diplom och blommor till musikkårens representanter. Prissumman är på 5000 kronor och delas ut till en person, förening eller organisation som gjort en väsentlig insats för kulturen i Degerfors kommun.

“Jag är väldigt nöjd med att vi enades om en ideell förening som arbetar på det här sättet. Musikkåren är en förening som har funnits i många, många år och som fortfarande samlas 30-40 stycken och för vidare den här fina traditionen.” säger Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Eje Johansson

Även nomineringen som kom in till kommunen lyfte fram musikkårens hundraåriga historia och deras närvaro i samhället, i kyrkan, på fotbollsmatcher, 1:a maj- och nationaldagsfiranden.

Degerfors musikkår representerades under prisutdelningen av ordförande Mikael Carlson, vice ordförande Helena Friman och dirigent Barbara Persson.

“Det är hedersamt att bli utnämnd till kulturpriset och musikkåren är ju inget som hände igår. Vårt arbete har pågått i fyrtio, femtio år och vi har haft förmågan att förändra oss. Som traditionsorkester har vi haft en stor förändringsbenägenhet där vi anpassar oss till nya saker, ny musik och nya trender i samhället som vi ska konkurrera med men jag tycker att vi lyckats jättebra.” säger Mikael.

Barbara har varit aktiv i Degerfors musikkår sedan 80-talet och berättar om hur viktig musikkåren är för många:

"På något sätt så blir det ett sätt att leva; jag har själv varit medlem i Musikkåren sedan 1980 och där finns traditionen av familjen Landgren som varit aktiva i generationer. Jag tänker på alla människor som varit inblandade och spelat, lagt ner arbete och engagemang i denna musikkår under lång tid. Man känner ett stort ansvar för att det ska få leva vidare, och jag tänker själv på hur mycket roligt jag har haft och allt vi har gjort som man aldrig fått uppleva annars.”

Helena som förutom vice ordförande i musikkåren är lärare på Kulturskolan i Degerfors fortsätter:

“Musikkåren är en av de äldsta föreningarna vi har här i Degerfors, med rötter från sent 1800-tal som är mycket aktiv än idag. Vi försöker spela och hålla den här traditionen levande. Vi har mycket samarbete med Kulturskolan där både jag och Barbara är involverade för att framtida generationer ska kunna fortsätta traditionen. Det är viktigt för våra elever på Kulturskolan att de har någonstans att spela på hög nivå på hemmaplan, vilket absolut inte är en självklarhet för alla.”

Läs mer om kriterierna för nomineringar för Degerfors koulturpris.

Till toppen av sidan