Mauri Sukuvaara, Niclas Luthman, Ella Jansson, Ylva Eriksdotter, Peter Nyström, Marie Hellström och Anna Nordqvist var de förtroendevalda som besökte Storavallaskolan i fredags.

Dialoglunch om vad ungdomarna själva kan påverka

Förra veckan var årets sista dialoglunch mellan elever och förtroendevalda. Sju förtroendevalda var på plats i Storavallaskolan restaurang.

Lunchen har visat sig vara ett perfekt tillfälle för förtroendevalda att träffa eleverna och få veta vad de tänker om kommunen och vad de är intresserade av. Genom dialogen får de även ta del av ungdomarnas perspektiv samtidigt som unga får chansen att ställa frågor och få en inblick i en förtroendevalds uppdrag och vardag.

Det kom fram under fredagens dialog att kunskapen är låg kring vad ungdomar själva kan påverka och vilka verktyg som finns för det. Ett fåtal unga kände till medborgarförslag. Många elever önskar tidigare och tydligare information kring gymnasievalet och vill få mer information redan i årskurs åtta.

Dialoglunch genomförs varje år på högstadie- och gymnasieskolor i Karlskoga och Degerfors. Det har bytt namn från politikerlunch till dialoglunch för att fokusera mer på själva dialogen.