Hälsotrappan på Ramshöjden

Hälsotrappan

Hälsotrappan på Ramshöjdens norra sida kommer bli 300 steg lång när den är färdig, men redan nu kan du ta dig en god bit upp i trappan. Längs med trappan kommer flera avsatser och bänkar att finnas där du kan pusta ut eller fika medan du njuter av den vackra utsikten över Möckeln.

Degerfors kommun och Bygg- och anläggningsprogrammet på Degerforsgymnasiet bygger trappan tillsammans. Vi kommer hålla invigningen av hälsotrappan våren 2024 när vädret är trevligt!

Vad är en hälsotrappa?

Motion i trappor ger styrka och minskar risken för benskörhet. Hälsotrappan ligger nära flera skolor och kan förhoppningsvis stimulera barnen att komma ut för motion i naturen.

Trappan ska förbättra möjligheterna för motion, friluftsliv och rekreation i Degerfors kommun. Regelbunden fysisk aktivitet ger flera hälsovinster såsom att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och depression. Det ger bättre kondition, mentalhälsa, livskvalitet och bidrar till att människor kan hantera vardagen bättre.

Finansiering av trappan

Hälsotrappan finansieras till hälften av medel från Länsstyrelsen i form av LONA-bidrag (LONA är en förkortning av Lokala naturvårdssatsningen).

Den andra hälften finansieras genom försäljning av trappsteg. Det betyder att du som privatperson eller företagare kan sponsra ett trappsteg för en summa. Vid ett köp av ett trappsteg så får man en skylt monterad på trappsteget med sitt namn på. Degerfors kommun kommer att informera mer om detta senare i år.

Degerfors Energi gick också in i projektet som medfinansiär och ekonomisk garant för byggandet av hälsotrappan.

Närbild på ett trappsteg med en namnskylt i silvrig metall på.
Exempel på hur skyltar på trappsteg i hälsotrappan kan se ut: silverbakgrund med namn och nummer på trappsteg.

Sponsra en avsats, viloplan eller plattform

Viloplanen och plattformarna kan utformas och märkas upp med ditt företags logotyp. Viloplan, avsatser och platformar till salu för företag eller föreningar: 

  • 20 avsatser för föreningar eller företag
  • 3 stora viloplan för föreningar eller företag
  • 2 plattformar för föreningar eller företag

Om du är en förening eller företag och vill köpa en avsats eller viloplan, kontakta naringsliv@degerfors.se för att få ett pris och diskutera logotyp och tryck.

Till toppen av sidan