Bild på personal från Degerfors tillväxtenhet samt företagare i Svartå.

Företagarna lämnade storstadspulsen för Svartå

Några företagare som lämnat storstäderna och livet på kontinenten för att etablera sig i lugnet i Svartå är Peter, Anna, Sandra och Kaj. De fyra företagarna samarbetar ständigt och verkar för att skapa synergieffekter i den idylliska tätorten och övriga kommunen.

Sandra Snorradottir och Kaj Andersson är paret bakom den nyöppnade delikatess-vagnen Delikatessen som är Svartås senaste tillskott bland företagen. De är företagare bägge två och flyttade alldeles nyligen från Malmö till Svartå med sina två barn.

Vi har haft blickarna mot landet länge. Huspriserna i Skåne är jättehöga så vi började titta efter hus i andra delar av landet. I mars reste vi runt i Sverige och tittade på bland annat Säffle och Hagfors, men sedan hittade vi Svartå som verkade så himla mysigt med sina sjöar och naturen, berättar Sandra.

Hon berättar att sedan de flyttade hit har de haft fullt upp med att renovera och bygga upp verksamheten runt Delikatessen. I sin vagn säljer paret mängder av ostar, charkuterier och andra delikatesser. Försäljningen sker utomhus och det har visat sig vara praktiskt i corona-tider.

- Häromdagen sålde baguetterna slut mitt på dagen, så vi fick ställa oss och göra nya, vilket är kul så klart. Det är svårt att svara på vad som egentligen säljer bäst, men det har gått åt en hel del ost. Vissa kunder vill ha rekommendationer medan många vet exakt vad dom vill ha, säger Sandra.

Delikatessen finns vanligtvis på Medborgarplatsen i Degerfors på onsdagar och fredagar. Övriga dagar finns de bland annat vid Sjötullen i Svartå.

Sjötullen växer på längd och bredd

Peter Svensson och frun Annika är paret bakom Sjötullens ansiktslyft och expansion. Innan de bosatte sig i Svartå bodde de i Huddinge strax utanför Stockholm. För ungefär åtta år sedan fick paret upp ögonen för ett vackert hus vid sjön Storbjörken.

- Jag kommer ursprungligen från Otterbäcken och har vid några tillfällen åkt igenom Svartå, någon annan anknytning finns inte. Jag och frun tröttnade på Stockholm och skärgården, vi kände att vi ville ha ett lantställe och började titta runt. Vi blev tipsade om ett fint hus vid sjön i Svartå och på den vägen är det. Här i Svartå finns ju det unika. Det är otroligt vackert, sjönära och pittoreskt. Den geografiska placeringen är ju dessutom perfekt, säger Peter.

Peter och hans fru hyr idag ut lägenheter och ett hus nere vid vattnet i det som kallas Sjötullen. Huset vid vattnet hyr de ut till turister. Trots en pandemi som drabbat hela världen har de haft gäster från bland annat Nederländerna, Frankrike och olika delar av Sverige. Deras hyresgäster är framför allt intresserade av natur och vandring.

Det gamla hotellet som ligger intill Sjötullen vill paret göra om till restaurang med stor veranda, orangeri och vinkällare. Hotellbyggnaden är från 1800-talets slut och har på senare tid fungerat som förråd. Paret driver också en digital lanthandel som så småningom kan bli en fysisk butik med lokalproducerade råvaror. Deras vision är att skapa en mötesplats för alla med både boende och service. En plats man vill komma tillbaka till.

När jag skrev ner allt som jag vill göra här så knöt jag ihop det med ordet längtan. Man ska längta tillbaka hit, till restaurangen, till vattnet, för att handla, eller vad det nu kan vara. Det ska vara personligt och lite av det här som vi inte har i Sverige utan mer det som vi tar åt oss av när vi reser söderut, säger Peter.

Peter berättar att man till exempel ska kunna köpa stolen som man sitter och äter på i restaurangen.

- Det som är roligt med det konceptet är att man inte vet hur det ser ut nästa gång man kommer, säger Peter.

I Sjötullen finns sedan en tid tillbaka även Sur-Annas hembageri som drivs av Anna Fonville som flyttade med familjen till Svartå efter att ha bott i Nederländerna i tio år. Sedan 2016 bakar och säljer hon bland annat surdegsbröd på hantverksmässigt vis, med råvaror från närområdet.

- Det är otroligt kul att det här företagen valt att etablera sig i Svartå. Deras samarbetsvilja och driv är beundransvärt och Degerfors kommun önskar dem all lycka till framöver, säger Einar Jörgensen, tillväxtstrateg på Degerfors kommun.

Till toppen av sidan