Degerfors kommun skriver under Backa barnet

Den 15 juni tecknade Degerfors kommun en överenskommelse om Backa barnet mellan kommunen, Region Örebro län och Polismyndigheten. Backa barnet är en arbetsmodell för hur regioner och kommuner kan samverka för att säkerställa barns rättigheter och uppmärksamma deras behov.

Överenskommelsen om Backa barnet undertecknades av Maria Lönnegård, från polisens nationella operativa avdelning (NOA) tillika företrädare för nationella införandeteamet, Degerfors kommundirektör Björn Johansson, lokalpolisområdeschef Jens Hedenborg och Susanne Brewitz från Region Örebro län.

Syftet med att gå med i Backa barnet är att man i respektive verksamheter tidigt ska fånga upp barn och unga för att förebygga problem.

Samverkan med kommun och region

Överenskommelsen innebär i praktiken att skapa en länk mellan barn, vårdnadshavare och polisens, kommunens och regionens olika verksamheter. Enligt modellen kommer alla parter i Backa barnet se till att:

  • familjer, barn och unga ska ha tillgång till tidiga insatser och veta var de ska vända sig.
  • undvika att barn och unga hamnar i tomrum med sina ärenden mellan olika verksamheter.
  • i de fall som det behövs så samlas de professionella och barnets nätverk tillsammans med familj och barn.

Gemensam grund, terminologi och ett gemensamt språk är några av delarna som ska säkerställa att alla verksamheter tillgodoser barns rättigheter och hjälper varje barn på ett likvärdigt sätt.

20 år av samverkan i Degerfors

Degerfors kommun har i över 20 år haft lyckade samverkansmodeller inom Degerforsmodellen där tjänstepersoner, vårdpersonal, lärare, poliser och socialarbetare samarbetar. Kärt barn har många namn och under åren så har många vart inblandade i samverkansinsatser och projekt under namn som Pinocchio, Social insatsgrupp och Tillsammans för alla barns bästa (TABB).

Alla samverkansmodeller har utgått från behov som framkommit från barn och unga, där det krävts två eller fler myndigheter för att göra insatser för barnets bästa.


Till toppen av sidan