Europeiska mobilitetsveckan 2023 med vit text på ljusblå bakgrund. På bilen finns flera små maskotar som cyklar, går och åker buss.

Europeiska mobilitetsveckan 16-22 september

Variera dina resor under Europeiska mobilitetsveckan 16-22 september! Varje år arrangerar kommuner och städer i hela EU en vecka där vi upptäcker, samarbetar och lyfter frågor om hur vi kan ta oss runt på andra sätt än med bil. Årets tema är "Spara energi - variera dina resor".

Evenemang under mobilitetsveckan

Under veckan kommer du att kunna delta i olika aktiviteter tillsammans med skolan, på torget eller kanske med din egen förening eller företag.

Tävla om pengar till klasskassan

Elever i årskurs F-6 kan delta i en Gå och cykla-tävling där bästa skola och bästa klass vinner priser. Klassen väljer själv ut en period på två veckor där ni samlar poäng. Sista dagen att anmäla din klass är 16 oktober.

Invigning av luftpump på Degerfors Medborgarplats

Den 18 september inviger kommunen sin första luftpump för cyklar, rullstolar och barnvagnar på Medborgarplatsen. Kom till torget mellan 15:00-18:00 och var med i utlottningen av en cykel! Vi meddelar vinnaren fredag 22 september.

Bilfri dag 22 september

Skippa bilen den 22 september och se hur du kan ta dig runt med kollektivtrafik, cykel, elscooter eller med dina egna fötter. Den här dagen kommer skolan, vården och andra kommmunala verksamheter variera våra resor så mycket som möjligt genom att inte ta bilen överallt.

 

Så kan du variera dina resor

Gör ett aktivt val när du reser! Går det verkligen snabbare med bilen? Är det verkligen för långt att gå eller cykla? Här kommer några snabba tips för dig som vill ta dig runt i Degerfors utan bil.

På en kvart kommer du långt

Med en cykel tar du dig från Café Berget till Degernäs camping på 15 minuter. Och på 20 minuters promenad tar du dig från Strömtorp, Bruket, Ängebäck och Jannelund in till centrum. På en kvart promenerar du dessutom tvärs genom Åtorp och Svartå utan problem.

Buss mellan Karlskoga och Degerfors var 15:e minut

Inte illa tycker vi! Pendlar du mellan Karlskoga och Degerfors varje dag kan du spara både pengar och på miljön om du tar bussen . Det är dessutom en fin och trygg cykelväg mellan städerna om du vill få ett träningspass.

Gå eller cykla tillsammans till träningen, skolan eller jobbet

  • Värm upp tillsammans genom att jogga, promenera eller cykla tillsammans till träningen eller föreningen.
  • Du kan cykla eller gå tillsammans med dina vänner till skolan för att umgås och få frisk luft. En vuxen på din gata kanske kan hålla sällskap?
  • Har ditt företag eller arbetsplats en busshållplats i närheten kan ni pendla tillsammans eller cykla tillsammans. Läs mer om hur din arbetsplats blir cykelvänlig på Cykelvanligast.se. Länk till annan webbplats.
Till toppen av sidan