Demens- och korttidsboendet Västergården en solig sommardag.

Pressmeddelande: Högre priser på råvaror påverkar matkostnader inom hemtjänst och vårdboenden

Socialnämnden i Degerfors har godkänt ett förslag att höja taxorna för kost i socialförvaltningens verksamheter från och med februari 2024. Ökade priser på bland annat råvaror och löneökningar ligger som grund till socialnämndens förslag som nu ska upp till kommunfullmäktige i december. Andra kommuner i länet har tagit samma beslut, bland annat Laxå och Hallsberg.

Torbjörn Holm (V), ordförande i socialnämnden säger: “Vi har under många år haft en mycket låg taxa för kost i Degerfors och vi måste nu justera den så att den följer de stigande kostnaderna. Vi är inte ensamma i den här situationen, flera kommuner både i och utanför Örebro län gör samma sak.”

Inför varje år gör socialnämnden en utvärdering av taxorna och höjer kostnaden de kategorier som behövs utifrån faktorer som pris på råvaror och personalkostnader. I Degerfors gjorde de ingen höjning av taxor för kosten under 2022 eller 2023 utan låg kvar på 2021 års nivåer.

“Det är ett svårt beslut att höja kostnaden för matlådor och mat på boenden, speciellt i en kommun där vi har många äldre med låga pensioner”, säger Ingela Sundberg (M), vice ordförande i socialnämnden. ”Det är viktigt att alla förstår att vi håller taxorna så lågt det rimligen går. I kostnaderna ingår det bland annat mat som är speciellt framtagen av dietister för att de äldre ska få i sig rätt näring efter deras behov och utkörning till de som har hemtjänst.

Kontakt

Torbjörn Holm (V)
Socialnämndens ordförande
torbjorn.holm@degerfors.se

Ingela Sundberg (M)
Socialnämndens vice ordförande
ingela.sundberg@degerfors.se

Foto

Ladda ner bild på Västergårdens demens- och korttidsboende
Foto: Degerfors kommun

Till toppen av sidan