Samiska flaggan

Idag är det samernas nationaldag

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. 

Det är en dag som vanligen uppmärksammas med aktiviteter och kulturarrangemang. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi.

Vill du veta mer om det samiska folket, deras historia och delta i deras firande digitalt så kan du besöka Sametingets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. och titta på videon nedan.

Lyssna på Ella-Sara berätta om Sápmi

Till toppen av sidan