Västergården i Degerfors

Socialförvaltningen satsar på bättre boendemiljö och sänkta hyreskostnader

Under socialnämndens möte 28 februari antog nämnden socialförvaltningens förslag att effektivisera personalresurser och verksamheter genom att minska kostnaderna för lokaler. Förslagen som socialförvaltningen tagit fram är att stänga en avdelning och flytta två verksamheter till mer passande lokaler i kommunen. Totalt beräknas kommunen spara 6,8 miljoner kronor per år.

Bättre boendemiljö för personer med demens

Idag finns tre SÄBO vårdplatser och fyra avlastningsplatser på avdelningen Solrosen på Västergården i Degerfors. Socialförvaltningen vill stänga avdelningen och flytta in de två patientgrupperna i andra avdelningar för att skapa bättre boendemiljö.

”Vi ser att kombinationen av SÄBO och avlastningsplatser inte har fungerat optimalt och att de på SÄBO med demenssjukdomar påverkas negativt eftersom det kommer in nya personer på avlastningsplatserna hela tiden” säger socialnämndens ordförande Torbjörn Holm.

”Det behöver utredas var vi ska flytta de fyra avlastningsplatserna, men ett förslag är att de flyttas till verksamheten för korttidsboende.”

Nytt läge för LSS-gruppboende och dagverksamhet

Socialförvaltningen föreslår att LSS-gruppboendet Nya Brogatan ska stängas och flytta in i Solrosens lokaler. Flytten kommer ge fler boendeplatser utan att man behöver öka personalstyrkan. Förvaltningen ser också stora möjligheter för att skapa en bättre utomhusmiljö och lugn för de boende i Västergården. Innan eventuell flytt kommer man att göra konsekvensanalyser och ha samtal med personal, boende och anhöriga.

Socialförvaltningen vill också se över och flytta dagverksamheten för LSS från Slingan 4 till Västergården där andra dagverksamheter för LSS finns idag. Förvaltningen vill också se över dagverksamheten för socialpsykiatrin som också finns på Slingan 4 för att hitta mer passande lokaler.

”Det handlar inte om att vi kommer stänga någon dagligverksamhet utan förslaget är endast att flytta det samma till andra lokaler” säger socialnämndens vice ordförande Ingela Sundberg (M).

För mer information kontakta:

Ingela Sundberg
Vice ordförande socialnämnden
Ingela.sundberg@degerfors.se

Till toppen av sidan