Gruppbild på ledningsgruppen för Backa barnet i Degerfors tillsammans med Moderata gruppledaren Johan Hultberg.

Degerfors kommun presenterade sitt arbete med Backa barnet för Moderat gruppledare

Johan Hultberg (M) från socialutskottet i Riksdagen besökte Degerfors för att prata med ledningsgruppen för Backa barnet. Representanter från polisen, regionen och kommunen presenterade deras arbete med att införa den nya arbetsmodellen och om Degerfors förutsättningar för att lyckas.

Johan Hultberg (M) deltog i diskussioner och ställde frågor under mötet och sammanfattade det så här efteråt:

“Jag tycker att det jätteroligt att Degerfors går i bräschen för Backa barnet och det är jätteintressant att höra hur man jobbar lokalt från kommunens sida med skola och socialtjänsten tillsammans med regionen och polisen. Samhällets alla goda krafter måste kroka arm för att förebygga framtida sociala problem och ge varje barn en bra start i livet. Jag åker härifrån väldigt inspirerad och glad över det fina arbetet som är under uppbyggnad här i Degerfors.”

Under mötet presenterade Cecilia Ljung som är processledare Degerfors arbete under 20 år med samverkan mellan förvaltningar, polis och region. Det här skapar en annan förutsättning för kommunen att arbeta med Backa barnet eftersom personal och förvaltningar redan har ett etablerat arbetssätt. Region Örebro län presenterade sitt arbete med att skapa en första kontakt med barn och unga med psykisk ohälsa i länet och berättade att fler kommuner i länet är intresserade av Backa barnet och sneglar på Degerfors.

Andreas Petterson som är kommunpolis var på plats och berättade om vilka förutsättningar som Degerfors har för att implementera arbetssättet Backa barnet:

"Degerfors har en start fördel med att vi har små verksamheter som har nära till varandra. Vi har ett bra grundkoncept med samverkan som funkat väldigt bra över lång tid. Backa barnet är en modell som den nationella polisen varit med och tagit fram så vi ser fram emot att implementera och testa metoderna i Degerfors.”

Om besöket av Johan Hultberg säger Andreas:

“Det är otroligt skönt att se att vi har regeringen med på tåget. Det visar att man strävar för att det ska vara likartat som möjligt och naturligt att arbeta med i vilken kommun du än befinner dig it. Det är ju dit vi vill nå på längre sikt.”

Kontakt

Ladda ner bild
Foto: Degerfors kommun

Evelina Holmkvist, Kommunikatör
0586-482 39
evelina.holmkvist@degerfors.se

Cecilia Ljung
Hållbarhetschef socialtjänsten, Processledare Backa barnet
Telefon: 0586-62243
cecilia.ljung@degerfors.se

Till toppen av sidan