Konsumentvägledning

Konsumentvägledaren ger dig som invånare i Karlskoga, Degerfors och Lekeberg kostnadsfri och opartisk vägledning inom det konsumenträttsliga området.

Idag kan vi handla på många olika sätt. Via internet, telefonförsäljning, hemförsäljning eller i affären. Ofta blir det rätt, men ibland blir det fel och vad gäller exempelvis vid:

  • Telefon- och hemförsäljning
  • Muntliga och skriftliga avtal
  • Finns det något som är gratis?
  • Kan jag ångra ett köp?
  • Har du fått en faktura på något som du inte har beställt?

Om du är missnöjd efter ett köp kan konsumentvägledaren ge dig information, och stöd till självhjälp vid reklamationer. Du kan också få tips om vad du bör tänka på inför ett köp av varor eller tjänster.

Konsumentvägledaren erbjuder även förebyggande och utåtriktad information, till exempel föreläsningar om konsumenträtt och privatekonomi.

Skriftligt godkännande efter telefonförsäljning

Om ett företag kontaktar dig via telefon i syfte att ingå ett avtal krävs det att du skriftligen bekräftar erbjudandet för att avtalet ska vara giltigt. Det är alltså inte möjligt att ingå avtal muntligen vid telefonförsäljning.

Skriftligt godkännande efter telefonförsäljninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ångerrätt

När du handlar på internet, via telefon eller av en säljare som befinner sig utanför sin affärslokal har du 14 dagar på dig att ångra ditt köp.

Läs mer om ångerrättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokalerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anlita hantverkare

När du ska anlita en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd så skyddas du av konsumenttjänstlagen. Trots skyddet är det viktigt att du själv kollar upp en del saker i förväg.

Tips när du anlitar hantverkarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Köp av en privatperson

Konsumentlagstiftningen gäller inte vid ett köp mellan privatpersoner. Det betyder att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag.

Tips när du köper av en privatpersonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Köp av en bilhandlare

När du köper en ny eller begagnad bil hos en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Det innebär att bilhandlaren inte kan ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Trots att du skyddas av lagen finns det flera saker som är bra att ha koll på.

Tips när du köper av en bilhandlarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fel på bilen efter köplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster