Ett barn med en röd reflexväst lyser upp i mörkret.

Använd reflex i mörkret

Visste du att du bara syns för bilister på 25 meters avstånd när du har mörka kläder och inte bär reflex? Med en reflex så ökar det avståndet till 125 meter och du minskar risken att skadas i trafiken. Det är också lika viktigt att ha reflex där det finns gatubelysning eftersom du inte syns så väl som du skulle tro.

Nu har hösten kommit snabbt och med den kommer även mörker, regn och dimma, så vi vill göra er uppmärksamma på hur viktigt det är att du använder reflexer, reflexvästar eller ficklampa. En bra reflex syns i mörker eller under dålig siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på ett fordon. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.

 

Så dåligt syns du utan reflex

Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på ca 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag och det är dessutom en 2 till4 gånger längre bromssträcka för bilen i dåligt väglag än vid normalt väglag. Om bilen ser dig på längre avstånd, har den mer tid att sakta in och bromsa.

Missa inte bussen i mörkret

Busschauffören kan ha svårt att se dig när du väntar vid busshållplatsen, även om det finns gatubelysning. Använd reflex, ficklampan på mobilen eller en ficklampa för att vinka in bussen.

Så bär du reflexen

  • Reflexen funkar bäst om den syns från alla håll. Placera reflexerna runt armar och ben.
  • Placera reflexer både på över- och underkropp. Reflexer på benen syns bättre när bilen har halvljuset på.
  • Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Reflexer på armar och ben rör på sig när du rör på dig och en reflex som sitter i ett snöre dinglar fritt vilket gör den lätt att se.
  • Reflexer tappar sin reflektiva förmåga efter tre år. Se till att du byer ut dem med jämna mellanrum.

Dela gärna denna information vidare till resten av familjen, kompisar eller arbetskollegan.

Till toppen av sidan