Kulturcentrum Berget

På Kulturcentrum Berget kan du uppleva både dåtid och nutid. I de gamla arbetarbostäderna som byggdes under 1870-talet finns bland annat café, hantverksbodar och små butiker. Här finns duktiga hantverkare som skapar och säljer sina verk som består av bland annat vävda mattor, snickerier, kläder och målad konst.

Tillgänglighet på Berget

Du som har en funktionsnedsättning och parkeringstillstånd kan åka bil hela vägen upp till Berget och parkera. Lederna vid Sveafallen har skyltning för vilka som är tällgänglighetsanpassade.

Evenemang på Berget

Begets sida om evenemang Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om vad som händer under säsongen.

Aktiviteter för barn

Djurhagen

På Berget finns det som intresserar de äldsta och de yngsta och alla där emellan. Här finns djurhagen med smådjur som häns, kaniner och ankor. Lekplatsen som är ett annat populärt ställe för barnen har bland annat ett indiantält, gungor och lekstuga. I lekrummet kan du klä ut dig och ha roligt även regniga dagar.

Svingelskogen

En annan attraktion som barnen uppskattar är Svingelskogen. Svingelskogen är en skog inomhus fylld av saker som får barnen att trivas. Kom och se hur Långhoppa Hare och Isak Isbjörn bor, kryp i den hemliga tunneln eller måla några teckningar. Du kan också hyra Svingelskogen för annorlunda och uppskattade barnkalas.

Svingelskogen har gratis inträde tisdag-fredag kl 11-16. Övrig tid 10 kr per barn. Svingelskogen har öppet tisdag - söndag kl 9-17.

Lek och bus hela sommaren

På tisdagar och fredagar kan du och barnen leka loss på Berget med pyssel, lekar och andra äventyr.

Gå en vandrind vid Sveafallen

Du kan gå en lärorik vandring vid Sveafallen och lära dig mer om skogens djur. Under sommaren finns det tipspromenad och du kan göra ett naturbingo varje tisdag och torsdag 13:00-15:00. Vandringsrundan startar vid det stora tältet på Kulturcentrum Berget och du behöver ha en vuxen med dig.

Café Berget

På Café Berget kan du fika i hemtrevlig 1900-talsmiljö inomhus - eller utomhus när sommarsolen skiner. Under sommaren är cafét öppet varje dag mellan kl. 9 och 18. Vid evenemang stänger cafét senare.

Upplev livet på 1870-talet

Intill caféet finns Bergets lilla museum som består av ett rum inrett så som familjer bodde på 1870-talet. När smedjan är öppen kan du också se hur smeder arbetade förr i tiden. I samma hus som smedjan finns bakerstugan där det än idag bakas bröd som det gjordes förr.

Nostalgi och scenkläder på Klädmuseet

Klädmuseet, även kallat Nostalgivinden, är väl värt ett besök för dig som är intresserad av mode genom tiderna eller vill återuppleva minnen från förr. Det ligger i samma hus som inrymmer Zari Ateljé (tredje huset räknat från Café Berget). I Klädmuseet kan du beskåda vackra kläder och scenkostymer från 1920- till 1960-talet.

Hyr lokalen Veboa på Berget

Veboa (degerforska för vedboden) gjorde skäl för sitt namn förr i tiden när hundratals människor bodde på Berget i Degerfors och vedeldning var det som höll den värsta kylan borta på vintern.

Nu är Veboa sedan länge tömd på vedklabbar och är förvandlad till en härligt ljus och rymlig samlingssal. Den hyrs ut till bröllop, namngivningar, födelsedagsfester, konstutställningar och annat. Ett pentry med spis, kyl, med mera gör lokalen lämplig för många olika ändamål.

Det är också till Veboa vi flyttar artistframträdanden när vädret inte tillåter utomhuskonserter.

Till toppen av sidan